Kulinarna podróż po śląskich smakach

Choć bliska jest każdemu, kto wychował się na Śląsku, wciąż potrafi zaskakiwać. Rodzinna, treściwa, smaczna i prosta. W jej smakach odnajdujemy ciepłe wspomnienia z lat dziecięcych – troskę naszych mam i czułość babci okazywaną w domowym zaciszu, wyprawy z tatą, czy majsterkowanie z dziadkiem w cieniu altany podczas lata.
Jej potrawy łączą tradycje i zwyczaje kilku narodów. Mowa o kuchni śląskiej. Wykreowanej nie tylko na bazie staropolskich obrzędów, ale przede wszystkim na kulinarnych zwyczajach czeskich i niemieckich gospodyń.

Śląską kuchnię kojarzymy z niedzielną roladą, kluskami czy modrą kapustą. I słusznie. Niemniej, powinno się także pamiętać o takich znakomitościach śląskiej kuchni codziennej jak: żeniaty żur, wodzionka, bratkartofle, karminadle z panczkrautem, buchty, czy kołocz. Specjalne miejsce w śląskim jadłospisie ma także krupniok i zymlok, czyli śląskie odpowiedniki kaszanki i bułczanki. Choć wiele z tych przysmaków występuje w całym kraju i poza jego granicami, są to produkty wpisane na listę czysto śląskich potraw regionalnych i niezmiennie kojarzone są ze Śląskiem.

Pomimo wybuchu zainteresowania kuchnią innych narodów, multikulturowości, która zawładnęła polskim rynkiem gastronomicznym, a przejawiającej się w wszechobecnych amerykańskich burgerach, włoskiej pizzy, czy specjałach kuchni azjatyckiej, kulinarne tradycje śląskiej ziemi po dziś dzień pielęgnowane są w wielu miejscach. Kultywujemy je także my.

W Restauracja Śląska, stare śląskie receptury łączą się ze współczesnością, nabierając przy tym nowego blasku.
O podniebienia naszych Gości dbają najlepsi szefowie kuchni, a profesjonalni kelnerzy dokładają staranności, by każdy pobyt w Restauracji Śląskiej dostarczał wielu niezapomnianych, nie tylko smakowych, wrażeń.

– Dlaczego zdecydowaliśmy się na śląski profil naszej restauracji? Bo kuchnia śląska, mimo swej prostoty jest tak naprawdę istną kopalnią smaków. Wywołuje emocje i przywołuje wspomnienia. Jej tradycje są wciąż kultywowane, ale kuchnia śląska nie stoi w miejscu. Ewoluuje. I bardzo dobrze, bo to znaczy, że żyje i nie zatraca swojego rodzimego charakteru. To właśnie śląską kuchnią chcemy podbić serca zarówno polskich, jak i zagranicznych Gości pragnących odkryć smaki kuchni regionalnej. Pokazać jaka jest różnorodna, z jednej strony prosta, ale i wykwintna – mówi Bartłomiej Matyja - Manager Restauracji Śląskiej. Nasza restauracja to doskonałe miejsce zarówno na rodzinny obiad, uroczyste przyjęcie, spotkanie biznesowe, czy elegancką kolację we dwoje – dodaje.

W kulinarną podróż po śląskich smakach zaprasza Restauracja Śląska znajdująca się w Katowicach, w Spodku od strony ulicy Olimpijskiej.

 

Już w sobotę będzie nas można spotkać w Katowicach obok MCK, Spodka i w Parku Powstańców Śląskich - zapraszamy na degustację!

 

Sprawdź nasze śląskie menu!